7 välkända slowfood restauranger i Sverige

Slow food är mat som tar tid att laga och som avnjuts under lugna former. Slow food-rörelsen startade i Italien som en motreaktion på snabbmaten. Ledorten för rörelsen är gott, rent och rättvist. I Sverige hittar vi många bra slow foodrestauranger, den här texten ska tipsa om de mest välkända som är värda att besöka. Vi börjar med en samisk matupplevelse på Hävvi i Glen. Klassiska samiska och svenska råvaror som ren, älg, fisk och bär utgör restaurangens bas. Renköttet kommer från ägarfamiljens egna renar. Hävvi ligger omkring åtta mil söder om Östersund.

Vaxholm och tomater i Skåne

Vi fortsätter vår slow food-resa till Stockholm, där det finns många bra restauranger i genren att välja på. Beckers kök slog upp sina portar i maj shutterstock_4120805442016 och satsar på att erbjuda fräsch och enkel mat för hela familjen. Ute i Vaxholm ligger Sva Marga, en restaurang som satsar på mycket ekologiskt kött, men som även har en hel del vegetariskt på menyn. Söderut i landet hittar vi Skåneavdelningen Slowfoodiskanenordost.se som stödjer skånsk matkultur. På deras hemsida hittar du många bra tips på hur du kan äta enligt slow food i vardagen. Gör gärna ett besök på Viken tomater, som ganska ofta besöks av kända gästkockar.

Västkusten bjuder på

Vi rör oss uppåt igen, närmare bestämt till Göteborg. Staden bjuder på många bra restauranger för den som är intresserad av slow food. De Matteo är ett cafékoncept med fyra stycken caféer utspridda i staden. Förutom god mat erbjuder de nybakat surdegsbröd att köpa med hem samt eget kafferosteri. Tycker ni om glass? Då ska ni prova Gettergodas mejeriprodukter, god och annorlunda glass tillverkad av getmjölk. Slutligen en premierad restaurang mitt i Göteborg som heter Hos Pelle. Restaurangen är en kvarterskrog som lagar god husmanskost. Precis innanför dörren hittar du en trevlig vinbar, som även serverar öl samt alkoholfria alternativ.

Related Posts